Thursday, 31 March 2011

Zsuzsa Szabó

A great ambassador

I knew Zsuzsa in the early days of Conductive Education's emergence from Hungary. By common agreement she was the very best ambassador for CE and her profession that anyone had yet met, and a very wonderful human being.

She still is, both:


Even if you do not know a word of Hungarian, watch this video. All that you need know is that five years ago Zsuzsa had a much longed-for baby. Ten days after her daughter's birth Zsuzsa suffered a severe and devastating stroke. She was in a coma for 26 days and was left with severe poblems of speech and movement.

This six-minute video has just been shown on Hungarian TV news magazine:

(2011) Emberfeletti küzdelem stroke után [Superhuman battle following stroke], RTL Fokusz, 29 March

Zsuzsa a gyógyításnak szentelte az életét, 5 éve azonban stroke-ot kapott, kómába esett és lebénult. Emberfeletti küzdelmét folyamatosan filmezték. Csodák márpedig vannak, a Fókuszban be is bizonyítjuk!

Read more?

Emberfeletti küzdelem stroke után

Zsuzsa a gyógyításnak szentelte az életét, konduktorként bejárta a világot. 5 éve azonban stroke-ot kapott, kómába esett és lebénult. Saját kollégái vették kezelésbe, és segítették vissza őt a magatehetetlenségből a normális életbe. Emberfeletti küzdelmét pedig folyamatosan filmezték. Csodák márpedig vannak, a Fókuszban be is bizonyítjuk!
Zsuzsától 5 évvel ezelőtt elvettek valamit. Nem mást, mint az addigi életét. A stroke, egy angol szó, amely ütést, csapást jelent, a magyar köznyelv sem véletlenül hívja a betegséget gutaütésnek, szélütésnek. Zsuzsa, túlélt egy stroke-ot, és bár óriási hátránnyal indult, kapott egy második esélyt is az élettől.
26 napig feküdt kómában. Újra kellett építenie önmagát. A szélütés előtt konduktorként dolgozott a Pető Intézetben. Azért küzdött, hogy a keze alatt cseperedő beteg gyerekek képesek legyenek az önálló életre. Mindenkin segített, a stroke után viszont lebénult. Az ő kezét saját kollégái ragadták meg és magatehetetlen testét életre keltették.
Zsuzsa nehezen beszél, nehezen mozog. Ez mind a stroke következménye. Az egykori konduktor, kislánya születése után 10 nappal kapott szélütést. 5 éve azért küzd, még ha ez néha kínkeservesen is megy, hogy visszanyerje a régi énjét.
Felmérések is egyértelműen bizonyítják, hogy akinél már a kórházi ágyon megkezdődik a rehabilitáció, az jóval gyorsabban és nagyobb mértékben nyeri vissza képességeit.
Zsuzsa anno bejárta a világot, több diplomás, több nyelven beszélő konduktor volt. Sok külföldi család videó üzenetet küldött neki, amikor megtudták mi történt vele.
Zsuzsa mellett mindig ott voltak és ma is ott vannak a kollégák. Ők mindannyian kivették a részüket a gyógyulásban. Gyógytorna, akupunktúra, masszázs, mindent kipróbáltak, hogy lábra állítsák őt. Nem kérte őket senki, mégis minden nap kitartóan jöttek Zsuzsához, ő pedig soha nem mondott nemet.
Konduktorként pontosan tudta már a legelején, milyen hosszú út áll még előtte a gyógyulásig. Ez az út rögös és akadályokkal teli, de legalább már látja a fényt az alagút végén.


This repotrt from the television company reports that Zsuzsa dedicated her life to healing, working as a conductor around world, before being paralysed by her stroke five years ago – and how her former collegues have helped in her long continuing struggle to create a new life.

As seems usual in the Hungarian media, a single story goes a long way and Zsuzsa's has been reprinted in a number of outlets in her home country. Quite right too, it is a very good one, well presented. As ever, however, some follow-up investigation and some development of the story would have been appreciated.

No comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home