Wednesday, 2 May 2012

NEW BOOK

Out in 2013 from Medicina Kiadó

Cerebrális parézis kaleidoszkóp: a cerebrális parézis neurológiai és konduktív nevelési aspektusai
Szerző: Balogh Erzsébet, Kálmánchey Rozália, Kozma Ildikó
Az utóbbi húsz évben sok új ismeret látott napvilágot az állapotjellegű betegségről, mely napjainkban is minden négyszázadik gyermeket sújtja. Igazolták, hogy a cerebrális parézis általában a méhen belüli életben keletkezik, sőt az agyi regeneráció is megindul. A dinamikusan fejlődő neonatológia egyre több kis súllyal született gyermek életben maradását és felnövekedését segíti, ami növeli a cerebrális parézises gyermekek abszolút számát. Az okok, a károsodás ideje, mértéke és kiterjedése, a mozgássérülés és a kísérő tünetek különbözõek lehetnek. A gyermekek állapotának és a lehetséges regenerációnak, a várható kilátásoknak, a rejtett tanulási képességek jobb kihasználásának egyéni megítélése szükséges. 

Egyértelmű, hogy a cerebrális parézis ún. klinikai (nincs rá teszt) kórisme marad, szükséges a kórformánként való differenciálás, és bár jelenleg nincs kizárólagos, bizonyítékon alapuló kezelési eljárás, érdemes a választékból erõs ajánlásokat tenni. Bebizonyosodott, hogy a cerebrális parézis velünk élő gond marad, azonban a gyermekek életminőségének javítása lehetséges. A születésétől mozgássérültek napjainkban már világszerte hosszú átlagos élettartamra, megváltozott családi hozzáállásra, jóval nagyobb társadalmi odafigyelésre és életviteli kilátásra számíthatnak.

Eddig nem született magyar nyelvű szakkönyv a cerebrális parézisről, hiánypótló kötetet adunk közre, amely a szülők és nagyszülők, orvostanhallgatók, a védőnők és családorvosok, gyermekgyógyászok, ideggyógyászok és ortopédusok, gyógytornászok, gyógypedagógusok és konduktorok és minden más rehabilitációs szakember érdeklődésére számíthat.
http://www.medicina-kiado.hu/index.php?menu=inprogress&book=1554
Cerebral palsy kaleidoscope: cerebral palsy and neurological aspects of conductive education
by Erzsébet Balogh, Rozália Kálmánchey and Ildikó Kozma
To be published by the Medical Publishing House. Budapest
Price to be announced

Professor Rozália Kálmánchey died suddenly last year.

No comments:

Post a Comment